Open menu

studioshaw

Catching Sun House

Project: Catching Sun House

Project facts

Client: Private
Date: Completed 2020
Location: Walthamstow, London
Size: 114m²
Cost: £400,000

Project description

Nestled between existing garden walls on a long and narrow piece of land in Walthamstow we delivered a small but complex house. We relish awkward sites – they need a lot of thinking. The plot is surrounded on all sides by existing houses and gardens so where the sunlight and views would be was our focus.

The site was a disused MOT garage accessed from the street via a small metal gate and purchased at auction.

The London Plan stipulates 50m² of external space be included for a house of this size. We created three courtyards, accessed by glazed sliding doors that become an extension of the internal spaces. Contrasting with the ground floor space, the view from the first floor is expansive – looking out over lush gardens and big skies. The materials are simple, raw and exposed- concrete floors, blockwork walls and timber roof.

We worked closely with the contractor, specialist sub-contractors, fabricators and joiners to build a bespoke house that represents the clients personality – including a first floor snug containing floor cushions, an outdoor bath and a kitchen extractor fit for lots of grilling.

Project images

View from roof of neighbouring house showing the building in it’s Victorian context. The the west facing facade is catching the afternoon sunlight.
The entrance to the house, viewed from the adjoining street.
View of recycled aggregate fair faced blockwork and timber clad roof that forms from the entrance passage way, with a glimpse of the neighbouring house in distance.
View of front entrance through living space to courtyard beyond
View of main dining and living space.
View of the living space from the adjacent main courtyard. The blockwork was carefully detailed to run continually from inside to outside, the fine glazed aluminum screens form a barely visible threshold.
Main bedroom showing glass box shower area and external courtyard containing a stainless steel bath.
Detail of kitchen area with clerestory window above, catching sunlight throughout the morning until late afternoon.
Orange staircase leading to first floor office and living space. This space was carefully designed to give space for the MVHR system and Air Source Heat Pump.
First floor living area containing the office and a lounge area with large bespoke floor cushions.
Exploded diagram showing blockwork base, timber frame and sloping roof forms and burned timber cladding.
Site Plan. The L shaped plot was split between two owners, other house is shown in grey.
Two sections through the building showing the relationship between the neighbouring houses and the pitched timber roof forms.